Magyarpolányi kultháló bázis

Missziónk

A kortárs művészetet úgy értelmezzük, hogy egyrészt nem azonos és nem mosható össze a klasszikus modernizmussal, másrészt a kortárs művészet semmiképpen sem határozható meg pusztán azáltal, hogy ma élő művészek alkotásairól van szó. A jelenidejűség kritériuma önmagában nem elegendő. Tehát a kortárs művészetnek azt a vonalát követi, amelynek fontos jellemzője, hogy a mindenkori jelen kontextusába illeszkedik, reflektál korunk, környezetünk aktuális problémáira, azzal folytat párbeszédet.

 

A MŰVÉSZET NEM AZ AMI, HANEM VALAMI MÁS.
ART IS NOT WHAT IT IS, BUT SOMETHING ELSE.

Közösségépítés

A közös művészeti alkotófolyamatok, kísérletek segítségével -a kortársművészet,a színházművészet, a média és digitális kultúra területén – adjuk át az alkotás folyamatába való bekapcsolódás élményét. Hosszútávú célunk, hogy a különböző, helyben elérhető alkotóközösségek kohézióját és tagjaik létszámát növeljük, képzettebbé és nyitottabbá tegyük.

Hagyomány

Programsorozatunk fontos alapja a lokális értékek megőrzése és támogatása. 

Innováció

Új kultúra-fogyasztási szokásokat szeretnénk  kialakítani, mellyel szeretnénk a megváltozott szokásokra reflektálni, közelebb vinni az alkotást, és annak folyamatát a befogadóhoz, melynek segítségével új közösségi élményekben lehet részünk.

Fenntarthatóság

A körülöttünk lévő világ másfajta szemlélésével új módon tekinthetünk a helyi és globális problémákra is, legyen az klímaváltozás, fenntartható fejlődés, vagy a régió értékei.  A művészek közössége alkotásaikkal, szemléletmódjukkal hatással vannak a helyi társadalom tagjaira is, akik a programok révén részesülnek  az alkotó tevékenység pozitív értékeiből.

Edukáció

Az edukációs művészeti projektek keretében alkotó közösségünk tagjai új ismereteket szereznek. Készségeik, képességeik fejlődnek, új technikai eszközök használatát sajátítják el, amivel közelebb kerülhetnek közönségükhöz.

Nem kínálunk feltétlen kész megoldásokat, sokkal inkább kérdéseket vetünk fel. Nem kívánunk feltétlenül esztétikai élvezetet és katartikus érzéseket nyújtani, sokkal inkább ráirányítjuk a figyelmet bizonyos kérdésekre, gondolkodásra, cselekvésre késztetetünk.Új módszereket mutatunk be, vagy éppen megújítjuk a meglévőket.

Együttműködésre késztetjük, intergráljuk a művészeti ágakat, tágítjuk a műfaji határokat. Szeretnénk kapcsolatot teremteni köznapi és magas kultúra között. Gyakorlatunk problémaközpontú, hisszük, hogy a problémafelvetés fontosabb a stílusnál. 

A “Kor-társ a művészetekben” magyarpolányi  Kultháló bázis a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projektjeként valósult meg.

Magyarpolányi kultháló bázis

Események